El passat dimarts, 25 de març, vaig estar il·lustrant en directe durant la projecció del documental “La belleza y el dolor” de Laura Poitras, dins del Cicle Audiovisual i Debat organitzat per l’Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
El documental gira al voltant de l’artista Nan Goldin i la seva lluita contra la família Sackler, propietària de la farmacèutica creadora d’Oxycontin, un opioide que va generar un elevadíssim nombre d’addiccions, posant fi a la vida de moltes persones.
Nan Goldin és considerada una de les fotògrafes fonamentals de la contracultura novaiorquesa, reconeguda per retratar les conseqüències de la sida i l’heroïna a l’època dels vuitanta i per plasmar temes com l’amor, la transsexualitat i el gènere.
La meva interpretació artística sobre el documental es basa en tres enfocaments diferents.
Per un costat, vaig voler plasmar el tema principal de denúncia contra la família i les conseqüències que generava aquest fàrmac a les persones que el prenien sota prescripció mèdica.

Per un altre costat, em vaig centrar en la bellesa artística de les fotografies de l’artista i el potencial d’utilitzar aquest mitjà com a llenguatge per mostrar la vida, des de ben a prop i sense tabús, d’un col·lectiu estigmatitzat per la societat, altament desprotegit pel sistema.

Finalment, el tercer tema que vaig voler abordar va ser el més íntim dins de la família de l’artista, on voler silenciar la veritat passava per davant de l’acceptació d’aquesta. El dolor causat pel perjudici, l’estigma i la repressió social per poder estimar, acceptar i mostrar-se tal com s’és, independentment del gènere i l’orientació sexual es tingui.

Un documental que recomano de veure, ben potent a nivell artístic i social. El podeu veure AQUÍ.